Churrot ja muut herkut
Parhaimmillaan churrot ovat tuoreina, juuri paistettuina. Niitä syödään aamiaiseksi, välipalaksi, lounaalla, illallisella tai ihan milloin vain.
Perinteisesti espanjalaiset churrot nautitaan lämpimään suklaajuomaan dippaillen tai kuuman kahvin kanssa.
Rapeat ja lämpimät churrot, jotka on pyöritelty kaneli-sokeriseoksessa, ovat täydellinen kumppani täyteläiselle ja kermaiselle suklaajuomalle.
Chocolate caliente español
Vaikka kuuma suklaa on kansainvälisesti tunnettu juoma, tämä espanjalainen versio erottuu kermaisella ja paksulla koostumuksellaan. Chocolate caliente español valmistetaan tummasta suklaasta tai kaakaojauheesta, maidosta, sokerista ja maissitärkkelyksestä. Maissitärkkelys antaa juomalle sen tyypillisen sakean rakenteen.
Mausteena espanjalaisessa suklaajuomassa voidaan käyttää maun mukaan kanelia, vaniljaa tai raastettua muskottipähkinää.
Chocolate caliente españolin tyyppistä kuumaa täyteläisen sakeaa kaakaota tarjoillaan pääasiassa jälkiruokien lisukkeena. Perinteisin yhdistelmä sisältää kupin kuumaa kaakaota ja vastapaistettuja, rapeita espanjalaisia churroja.
Churrojen valmistus kotikeittiössä
Ainesosien (jauhot, vesi, suola, öljy ja joskus hiiva) iän ja reseptin yksinkertaisuuden vuoksi on loogista ajatella, että churrojen alkuperä on kadonnut ajan sumuun.
Löydämme jo esimerkkejä muinaisesta Egyptistä. Yleisesti uskotaan, että churron alkuperä saattaa olla Kiinasta tai Arabimaista.
Churrot ovat maailmankuulu paistettu taikinaleivonnainen, jonka sanotaan olevan peräisin Espanjasta keskiajan lopulla, kuka tietää…
Lue lisää churrojen historiasta: churronamia.fi/churrojen historiaa
Perinteisen, aidon ja alkuperäisen churron ainesosat ovat samat kuin leivän: vehnäjauho, vesi ja suola. Churrot ovat suosituin espanjalainen ruoka Espanjan ulkopuolella, churrot tunnetaan maailmalla paremmin kuin kinkku tai paella.
Churroja syödään Espanjassa aamiaiseksi, siksipä churreriat avautuvat siellä jo kukonlaulun aikaan. Churrot maustetaan sokerilla tai kanelisokeri seoksella ja kastetaan paksuun lämpimään suklaakastikkeeseen tai syödään sellaisenaan pikkusuolaisena esimerkiksi kahvin kanssa.
Churrot ovat aamiaisena terveellisempiä kuin croissantit, keksit tai murot. Churrot sisältävät vähemmän kaloreita, sokereita ja hiilihydraatteja kuin croissantit, keksit ja murot aamiaisella. Niissä ei ole kolesterolia tai transrasvoja, eikä minkäänlaisia väri- tai säilöntäaineita. Alkuperäiset perinteiset churrot ovat lisäksi laktoosittomia ja vegaanisia.
Rapeiksi paistetut churrot ja suklaa ovat ihana yhdistelmä, niinpä niitä syödäänkin kaikkina vuorokauden aikoina. Variaatioita churroille on tullut paljon maustamiseen ja taikinan valmistukseen.
Churrot ja jäätelö ovat vastustamattoman herkullinen yhdistelmä, etenkin pehmytjäätelön kera. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta saada pehmytjäätelöä, voit käyttää tavallista pakkausjäätelöä ja pehmittää sitä käyttämällä hetken mikrossa.
Uppopaistamisessa öljyssä on muutama tärkeä asia mitä pitää ottaa huomioon:
Vesi ja kuuma öljy eivät siedä toisiaan, jo pienikin määrä vettä, joutuessaan kosketukseen öljyn kanssa aiheuttaa räiskymistä. Jos öljy kuumenee yli 300 °C se voi syttyä palamaan.
Käytä paksupohjaista kattilaa tai pataa, kaikkein paras ja turvallisin vaihtoehto on laakea ja korkeareunainen teräskattila.
Lisää kattilaan öljyä noin kolmasosa kattilan tilavuudesta.
Lämmitä öljy keskilämmöllä noin 180 °C asteeseen. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, vain siten tiedät tarkalleen öljyn todellisen lämpötilan. jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa lämpö pienellä leivän palalla: Kun se nousee pintaan ja ruskistuu nopeasti on lämpö sopiva.
Ja sitten paistamaan.
Käytä churrojen pursottamiseen siihen tarkoitukseen valmistettua churropistoolia / pursotinta.
Älä jäähdytä öljyä: Lisää paistettavat churrot öljyyn pienissä erissä, ettei öljy jäähdy. Lisää churrot kattilaan lähellä öljyn pintaa, silloin ei kuuma rasva roisku päällesi.
Älä käytä liesituuletinta paiston aikana. Paiston aikana EI saa poistua kattilan ääreltä.
Pidä kattilan kansi ja patalaput lähettyvillä. Öljypalo sammutetaan tukahduttamalla.
Churrot paistetaan 170 - 190 asteisessa öljyssä. Syväpaistamiseen sopii parhaiten rypsiöljy, koska se kestää korkeita lämpötiloja ja sen maku on mieto.
Jos mahdollista käytä paistamiseen syväpaistoöljyä, se kestää korkeita lämpötiloja paremmin kuin tavallinen rypsiöljy.
Käytetty paistoöljy kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää uudelleen uppopaistossa, ruoanlaitossa tai leivonnassa.
Kuumassa öljyssä paistettaessa churroihin tulee vähemmän öljyä, mutta pitää olla tarkkana ettet polta ja yli kypsennä churroja.
Churrojen tulee olla rapeita pinnalta ja kuohkeita sisältä, churroissa on oma napakka soundi.
Churroja pitää käännellä ja vartioida, että ne kypsyvät tasaisesti. Kun kihinä ja kupliminen churrojen ympärillä alkaa laantumaan, ovat churrot kypsiä. Nosta ne reikäkauhalla ritilälle kuivahtamaan hetkeksi. Sitten herkuttelemaan!
Perinteinen, alkuperäinen churro resepti
Ainekset:
Puolikarkea vehnäjauho 400g (käytä laadukkaita jauhoja, sillä jauhoissa on eroja)
Vesi 7dl
Suola 9g
Churroista saat gluteenittomia vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.
Sekoita suola jauhojen joukkoon, kuivata ja kuumenna jauhoseosta mikroaaltouunissa (750W) noin 1 1/2 minuuttia, sekoita jauhoseosta kerran välillä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja sekoita jauhot puuhaarukalla heti kuumaan veteen.
Käytä puuvilla sormikkaita nitriliikäsineiden alla vaivatessa kuumaa taikinaa ettet polta käsiäsi.
Anna taikinan jäähtyä hieman ja jatka vaivaamista käsin. Valmis taikina on kiinteä, eikä tartu sormiin.
Taikina annoksesta saat noin 50 kappaletta 10 – 12cm pituisia herkullisia churroja. Churrot ovat Namia.